joi, 22 septembrie 2011

Surdocecitatea - dubla deficienta senzorialaSurdocecitatea - deficienta grava, multisenzoriala, ce combina atat deficienta de vaz, cat si cea de auz, de multe ori asociata si cu alte tipuri de deficiente.... Ei se pot baza pe gust, miros...atingere.


Incep asa - a scrie prin a defini viata lor limitata in 3 simturi..Intr-o societate unde drepturile persoanelor cu handicap nu exista, intr-o societate unde ei sunt priviti ca o "paria", intr-o societate unde eu ca si interpret m-am lovit adesea de o mentalitate deficitara, si greu de inteles....redescopar ceea ce am vazut cu mult timp in urma - pe un post american - si credeam ca numai la ei se poate...si numai la ei exista.Gresit - acesti oameni, cu dublu/triplu handicap sunt printre noi....iar echipa emisiunii "In premiera" a descris, intr-un reportaj, cum nu se putea mai bine - viata lor, asa cum este ea.Intr-o societate surda si oarba la probleme lor...Supraomul - Vasile Adamescu este un exemplu viu de forta, vointa, indarjire, de om care si-a depasit limitele. El este cel care si orb si surd reuseste sa fie "Om" ...iar astazi micul Rares , acel "mic salbatic" la inceput, a descoperit inauntrul sau acea " inteligenta extraordinara".
Tadoma - este metoda prin care li se preda celor cu un astfel de hadicap. Este o metoda rar intalnita, a fost dezvoltata de Scoala Perkins pentru nevazatori din US - iar metoda in sine, descrisa de siturile de specialitate , se rezuma la: degetul mare care se plaseaza pe buzele vorbitorului, degetele pe obraz si pe gat - astfel el poate simti toate aspectele fizice ale vorbirii, aerul din obraji, miscarea buzelor si vibratia corzilor vocale. Apoi, el este pus sa respecte acelas lucru in timp ce atinge fata sa. De asemenea i se scrie pe palma. Este un mijloc usor de transmitere a informatiei.Am gasit si cateva situri interesante, unul dintre ele este - http://www.surdocecitate.ro/
www.myvideo.ro - gasiti reportajul despre V. Adamescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu